رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی 

‎صنایع مادر برای اقتصاد «مادری» نمی‌کنند

‎رشد نرخ ارز در هر دولتی از اهمیت و حساسیت فراوانی برخوردار است. آنچنان‌که گاه عملکرد مناسب دولت‌ها را با مقایسه نرخ ارز در آغاز و پایان دوره دولت‌ها می‌سنجند.

‎درحال‌حاضر چند مدتی است که بعد از سخنان مشاور اقتصادی رئیس‌جمهوري، نرخ ارز سیر صعودی به خود گرفته و این امر باعث شده تا حساسیت‌هایی در این زمینه مطرح شود. 

به گزارش پایگاه تحلیلی - تخصصی کالا و انرژی به نقل از روزنامه شرق، ‎در جلسه هفتگی مؤسسه دین و اقتصاد، عوامل مؤثر بر نوسانات نرخ ارز در اقتصاد ایران عباس شاکری گفته‌های خود را با انتقاد از سخنان برخی مقامات مسئول در تیم اقتصادی دولت آغاز کرد و گفت: تنها اقتصادهایی که صاحب تولید هستند و منابعشان را صرف کارهای مولد می‌کنند، می‌توانند در مواقعی نرخ ارز را در جهت منافع صادرکنندگانشان تعیین کنند که این امر هیچ اختلالی را در پی نخواهد داشت؛ اما این اقتصادها نیز عموما در پی این هستند که رقابت‌پذیری و نوآوری و عوامل دیگری را برای اعتبار صادرات در نظر بگیرند که در برخی موارد نیز از نرخ ارز استفاده می‌کنند؛ اما درحال‌حاضر آنچه ما به‌عنوان صادرات در کشور داریم، اغلب نفت و گاز و میعانات گازی و محصولات پتروشیمی است که درواقع نباید به‌عنوان صادرات غیرنفتی شناخته شوند. در مجموع حدود ١٠ درصد از صادرات ما کالاهای صنعتی و کشاورزی است.

‎شاکری از خام‌فروشی در کشور انتقاد كرد و گفت: درحال‌حاضر حجم زیادی یارانه به بخش خام‌فروشی تعلق می‌گیرد، این در حالی است که این بخش برای صنایع پایین‌دستی کشور به‌هیچ‌وجه «مادری» نمی‌کنند؛

اما نام آنها «صنایع مادر» است.

در خام فروشی با ارزش افزوده پایین؛شاهد صادرات به کشور های مختلف هستیم و مسولین کشور این گونه مواد اولیه را برای تولید و اشتغال به کشورهای دیگر به ارمغان می آورند.  

‎عباس شاکری با اشاره به دلایل موافقان افزایش نرخ ارز گفت: دلیل اینکه نرخ ارز را می‌خواهند بالا ببرند، به بهانه افزایش صادرات است. ما بارها نرخ ارز را بالا بردیم و صادرات ما هیچ تغیيری نکرد و به‌خوبی می‌بینیم که اوضاع صادراتمان چگونه است.

کسانی که انبار ورق و آهن و میلگرد و کالاهای الکترونیک دارند یقینا وقتی یک مرتبه ۵۰۰ تومان به نرخ ارز اضافه می شود سود بسیار زیادی عایدشان می شود 

 ‎شاکری از نحوه اعلام آمار و ارقام در کشور انتقاد کرد و با طعنه به مسئولان گفت: در چنین شرایطی جای تعجب دارد که ما آمار و ارقام را به‌صورتی خوب و مناسب و جذاب اعلام می‌کنیم. انگار که در کشور هیچ مشکلی نیست.

‎رشد و توسعه در جریان است و تورم هم سیر نزولی به خود گرفته است که احتمالا ماه بعد هم این تورم را شش درصد اعلام کنند؛ درحالی‌که اثرات مخرب تصمیمات مسئولان، خودش را در سطح جامعه نشان داده است.

‎عباس شاکری در پایان سخنان خود گفت: دولت در نهایت باید تدبیری به خرج دهد که صرف‌نظر از انتخابات و شرایط انتخابات اقتصاد کشور شوک جدید دیگری را تحمل نکند.

 

 

 

 

 

نظرسنجی

چقدر قیمت های پایه اعلامی دو مرجع قیمتگذاری یعنی NPC ( شرکت ملی صنایع پتروشیمی ) و شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی را نزدیک به قیمت های جهانی میدانید ؟