خط لوله سراسری گاز ایران چیست؟

خط لوله سراسری یا خط انتقال گاز سراسری به انگلیسی (IGAT: Iran Gas Trunk-line) به کلیه خطوط لوله انتقال گاز (قطر بالا) در سرتاسر کشور (ایران) گفته می‌شود که از محل پالایش (یا ذخیره‌سازی) گاز طبیعی تا ایستگاه افت فشار گاز در ورودی شهرها جهت توزیع برای مصرف‌کننده گسترده شده است.

 

 

شرح خطوط:

خط لوله اول سراسری گاز به قطر ۴۲ اینچ که از پالایشگاه گاز بیدبلند آغاز و تا آستارا ادامه پیدا کرده است.

خط لوله دوم سراسری گاز به قطر ۵۶ اینچ که از پالایشگاه کنگان آغاز و تا شهر قزوین ادامه پیدا کرده است.

خط لوله تقویت خط لوله سراسری دوم گاز به قطر ۵۶ اینچ که از پالایشگاه کنگان آغاز و تا استان اصفهان ادامه مسیر می‌دهد.

خط لوله سوم سراسری گاز به طول ۱۲۶۷ کیلومتر با ظرفیت ۹۰ میلیون مترمکعب در روز از مسیر عسلویه، کنگان، ساوه و رشت عبور می‌کند و ۹ ایستگاه تقویت فشار، وظیفه تقویت گاز در جریان این خط لوله را بر عهده دارند.

خط لوله ۵۶ اینچ انتقال گاز فازهای ۱، ۲، ۳، ۴ و ۵ که از غرب عسلویه آغاز شده و پس از حدود ۷۰ کیلومتر به پالایشگاه کنگان وصل و سپس از طریق خط لوله سوم سراسری انتقال گاز که به استان مرکزی و در نهایت به شمال غربی کشور متصل می‌گردد، قسمتی از گاز مورد نیاز کشور را تامین می‌نمایند.

اجرای این عملیات درمحل کیلومتر ۵۰۰+۱۴ خط لوله ۵۶ اینچ سوم سراسری انتقال گاز در محدوده روستای شیرینو از توابع شهرستان عسلویه انجام شد.

خط لوله چهارم سراسری گاز به قطر ۵۶ اینچ که از شرق عسلویه آغاز و گاز تولیدی فازهای ۱ تا ۵ پارس جنوبی را به استانهای فارس و اصفهان منتقل می‌نماید.

خط لوله پنجم سراسری گاز ترش به قطر ۵۶ اینچ که از شرق عسلویه آغاز و گاز تولیدی فازهای ۶، ۷ و ۸ را به استان خوزستان جهت تزریق به چاه‌های نفت منتقل می‌کند.

طرح خط لوله پنجم سراسری جهت انتقال گاز ترش حدود ۳۷۰۰ میلیون فوت مکعب در روز، از پالایشگاه عسلویه جهت تزریق به میادین نفتی آغاجاری، گچساران، بی‌بی‌حکیمه و پازنان

خط لوله ششم سراسری گاز به قطر ۵۶ اینچ که از عسلویه آغاز و گاز تولیدی فازهای ۶ الی ۱۰ را به منظور مصرف به خوزستان و غرب کشور منتقل می‌نماید.

خط لوله ششم سراسری به طول ۶۱۰ کیلومتر و با ظرفیت ۱۱۰ میلیون مترمکعب در روز از عسلویه- بیدبلند- اهواز عبور می‌کند و پنج ایستگاه تقویت فشار وظیفه تقویت گاز در جریان این خط لوله را بر عهده دارند.

خط لوله هفتم سراسری گاز به قطر ۵۶ اینچ که از شرق عسلویه آغاز و به استان هرمزگان و پالایشگاه سرخون متصل و گاز تولیدی از پارس جنوبی را به استانهای هرمزگان، سیستان و بلوچستان و کرمان انتقال می‌دهد.

خط لوله هشتم سراسری گاز به قطر ۵۶ اینچ که از شرق عسلویه آغاز و پس از عبور از پارسیان در استان فارس به استان اصفهان و سپس به استان قم انتقال می‌یابد.

خط لوله نهم سراسری گاز به قطر ۵۶ اینچ و طول ۱۸۶۳ کیلومتر با ظرفیت ۱۱۰میلیون متر مکعب در روز که مسیر آن عسلویه، اهواز، دهگلان، بازرگان است و ۱۷ ایستگاه تقویت فشار وظیفه تقویت گاز در جریان این خط لوله را بر عهده خواهند داشت.

خط لوله دهم سراسری گاز (لوپ) به طول ۶۳۲ کیلومتر با ظرفیت ۷۰ میلیون مترمکعب در روز از مسیر کنگان، پتاوه و اصفهان عبور می‌کند و سه ایستگاه تقویت فشار وظیفه تقویت گاز در جریان این خط لوله را بر عهده دارند.

دو خط لوله سراسری وظیفه انتقال گاز فازهای پارس جنوبی به شمال کشور و همچنین واردکردن بخشی از گاز در چرخه صادرات را دارند. این دو خط لوله ۵۶ اینچی در مجموع به طول تقریبی سه هزار کیلومتر هستند که خط لوله یازدهم ۱۱۰۰ کیلومتر و خط لوله نهم ۱۹۰۰ کیلومتر خواهد بود که هر کدام ظرفیت انتقال روزانه ۱۱۰ میلیون مترمکعب گاز را دارند.

احداث خطوط لوله سوم تا هشتم سراسری انتقال گاز پس از آغاز طرح توسعه میدان گازی پارس جنوبی آغاز شده است.

خط لوله سوم آذربایجان در اقطار ۴۸ و۴۰ اینچ به طول ۴۷۰ کیلومتر با ظرفیت ۵۰ و ۴۰ میلیون متر مکعب در روز که مسیر آن ساوه، همدان، بیجار، تکاب و میاندوآب است و ۳ ایستگاه تقویت فشار وظیفه تقویت گاز در جریان این خط لوله را بر عهده دارند.

خط لوله دوم شمال و شمال شرق در اقطار ۴۸ و ۴۲ اینچ و طول ۹۰۵ کیلومتر با ظرفیت ۵۰ و ۳۰ میلیون متر مکعب در روز که مسیر آن تهران، سمنان، دامغان، میامی، سبزوار، سنگ‌بست است و ۳ ایستگاه تقویت فشار وظیفه تقویت گاز در جریان این خط لوله را بر عهده خواهند داشت. ادامه این خط از سنگ‌بست تا پالایشگاه گاز شهید هاشمی‌نژاد به طول ۱۲۰ کیلومتر و قطر ۴۸ اینچ در حال احداث است. با تکمیل این خط امکان انتقال گاز میدان دولت‌آباد ترکمنستان فراهم می شود.

 

نظرسنجی

چقدر قیمت های پایه اعلامی دو مرجع قیمتگذاری یعنی NPC ( شرکت ملی صنایع پتروشیمی ) و شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی را نزدیک به قیمت های جهانی میدانید ؟